Google Analytics-fejl coverbillede

4 almindelige fejl i Google Analytics

Google Analytics kan være din bedste ven eller værste fjende. Det afhænger af, om din opsætning er korrekt. Vi oplever ofte udfordringer i tracking, som vores kunder slet ikke er klar over, eksisterer i deres konto.

Der kan være flere udfordringer med en Google Analytics-konto. Det kan f.eks. være, at der trackes duplikerede transaktioner, sessioner genstartes, eller referral opsnapper konverteringer fra andre kanaler.

Vi har forsøgt at afdække de mest almindelige Google Analytics-fejl i dette blogindlæg, så du ender med et mere troværdigt tracking-setup. Hvis du vil vide mere om tracking og Google Tag Manager, kan du med fordel læse vores blogindlæg om Google Tag Manager.

Fejl 1: Duplikerede transaktioner

Ofte ser vi en tendens til, at man afrapporterer på ledelsesniveau via Google Analytics, fordi det er det mest almindelige at anvende i en marketingafdeling. Dog kræver det også, at opsætningen er valid. Ellers kan du ende med at stå med forkerte oplysninger.

Netop duplikerede transaktioner kan hurtigt ende med store totale summer. Én transaktion kan lagres flere gange, og når dette sker, ændres bl.a. konverteringsraten og avg. order value også. Men vigtigst af alt får du ikke et rigtigt billede af, hvordan din forretning kører.

For at visualisere hvordan dette vil se ud i systemet, har vi her lavet et eksempel på netop dette:

 

Dette vil betyde, at én ordre, som typisk vil være unik og have et unikt TransaktionsID, er blevet lagret henholdsvis 21, 20 og 13 gange.

Dette resulterer i, at din konverteringsrate bliver markant højere. Din omsætning lagres 21 gange, så det totale omsætningstal vil være forskelligt fra virkeligheden, som du vil kunne se i dit ERP-system. Det kan hurtigt blive en dyr fejl at lave i Google Analytics.

Fejl 2: Unaturlig bounce rate

Det er ikke alle virksomheder, der nødvendigvis har en typisk makro-konvertering, som f.eks. salg eller leads, de måler efter. Det kan sagtens være en brandingøvelse, hvor du skal måler efter engagement på websitet.

For de virksomheder er bounce rate, exit rate og andre metrikker pludselig de vigtigste parametre for at kunne analysere effekten af kampagneaktiviteterne. Vi ser gentagende gange, at bounce raten ender med ikke at afspejle sandheden af virksomhedens performance..

Hvis du tror, at alt er godt, hvis du har en lav bounce rate, er du måske ved at begå den mest almindelige Google Analytics-fejl overhovedet. Der kan nemlig være flere unaturlige grunde til, at den er lav. Hvis du har en meget lav bounce rate, bør du undersøge, om det nu kan være rigtigt.

Her er et eksempel på, at bounce raten er unaturlig lav:

Eksempel på, hvordan en unaturlig bounce rate ser ud i Google Analytics 

Der er ikke en gylden regel for, hvor høj eller lav en bounce rate typisk vil være, da det afhænger af din kundebase og formålet med websitet. En høj bounce rate er heller ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det afhænger også af formålet med de enkelte sider.

F.eks. vil en fastfood-kæde med online bestilling have en langt lavere bounce rate end en B2B-hjemmeside. Det kræver en dybere analyse af landingssiderne for at finde ud af, hvor koden potentielt knækker. Baggrunden for den klassiske Google Analytics-fejl ligger nemlig ofte i koden.

Her er to eksempler på, hvor koden typisk knækker, hvis du har en lav bounce rate:

  1. Du sender to sidevisninger til Google Analytics på én side
  2. Du har event-tracking (hændelsessporing) med ”non-interaction:false”

Hver gang nummer 2 skydes afsted til Google Analytics, bliver bounce raten nulstillet. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det kan f.eks. bruges fornuftigt til at analysere, hvordan brugerne læser og interagerer med dit blog-indhold.

Vi har nemlig mulighed for at sende en hændelssporing, når brugerne f.eks. har scrollet 50% af siden. Det er en smart måde at tilføre din nuværende tracking-opsætning et ekstra element, så du har mulighed for at lave en dybere analyse af, hvilket indhold der er interessant for dine læsere.

Fejl 3: Events skyder før page view

Den tredje ting, vi typisk ser, når vi taler gængse Google Analytics-fejl, er, at du ikke har taget forbehold for din sekvens af, hvornår du sender data til Google Analytics.

Det kan f.eks. være, at du sender informationer om, at brugeren er på en produktside, men dette sendes før sidevisningen. Det kan resultere i, at du har en overflod af sessioner, da trackingen vil starte en ny session.

Hvis du vil se, om dette er et aktuelt problem i din tracking, er det faktisk ligetil.

  • Klik på ”Behaviour”
  • Gå ind i ”Site Content”
  • Vælg ”Landing page”
  • Led efter ”(not set)”

Hvis du ser (not set) her, er der højst sandsynligt tale om denne Google Analytics-fejl. (not set) er nemlig en placeholder, som Google Analytics bruger, når systemet ikke har modtaget information om, dimensionen du bruger.

Lige så nemt det er at opdage denne fejl, lige så nemt er det at rette den – heldigvis. Du skal sikre dig, at du altid affyrer dit page view før din event- eller ecommerce-tracking.

På den måde vil Google Analytics altid vide, hvor brugerne kommer fra, og hvilke marketingkilder de har stiftet bekendtskab med i sessionen.

Så fik vi styr på denne gængse Google Analytics-fejl. Videre til den næste.

Fejl 4: Testdomæner er ikke sorteret fra

Hostname (værtsnavn) er ofte et af de parametre, mange glemmer at tage højde for.

Typisk vil et website have et såkaldt staging- eller testmiljø. Det anvendes af udviklerne til tests, hvor de med fordel tester ting af i praksis, inden disse offentliggøres til brugerne.

Den almindelige hjemmeside og testmiljøet er ofte identiske i ”look & feel”, men ofte vil de være identiske i det tekniske bagland også. Det betyder, at du har en risiko for, at du lagrer transaktionsdata eller intern trafik, som er med til at mudre billedet af, hvordan dit website egentlig performer. Derfor bør data fra testdomæner altid sorteres fra.

Ligeledes vil vi anbefale, at du sørger for at frasortere jeres internetrafik på kontoret. I har nemlig ofte et større engagement og bruger længere tid på hjemmesiden, end brugerne gør. Ligesom med duplikerede transaktioner kan denne tilsyneladende mindre Google Analytics-fejl blive en bekostelig affære, da du skal træffe fremtidige beslutninger på et forkert datagrundlag.

At være sikker i sin data danner grundlag for mange ting. Vi har tidligere skrevet om, hvordan du kommer i gang med konverteringsoptimering, hvor dette er det essentielle første skridt, så du kan tage fornuftige beslutninger i din marketingindsats fremadrettet.

Har du brug for hjælp eller rådgivning?

Dette var de typiske Google Analytics-fejl, vi oplever, på tværs af eCommerce, B2C og B2B. Der er selvfølgelig flere, og vi kan hjælpe dig med at finde og fixe alle eventuelle fejl.

Vi kan nemlig hjælpe dig med at gennemgå din tracking, så du undgår samme klassiske Google Analytics-fejl. Når vi har identificeret eventuelle uregelmæssigheder, beskriver vi disse grundigt, så du selv kan ordne dem. Vi hjælper selvfølgelig også gerne med at rette eventuelle fejl, så din data bliver korrekt.

Hvis du har brug for hjælp, sparring eller rådgivning, kan du kontakte os her.